Oldalak

szombat, szeptember 14, 2013

Újszerű névválasztás, univerzalitás és misszió - Ferenc pápa péteri szolgálatának első hat hónapjáról nyilatkozott P. Federico Lombardi SJ

A Vatikáni Rádió interjút készített Lombardi atyával, aki mint ismeretes, a pápa szóvivője és egyben a rádió főigazgatója is.

Ferenc pápa módszerét alkalmazva: melyik a három újdonsága ennek a pápaságnak? - tette föl újságíró kollégánk a kérdést P. Lombardinak, aki így válaszolt:

"Azt mondanám, hogy az első újdonság a névválasztás, amely kezdettől fogva nagy hatással volt rám: Ferenc, egy új név; eddig egyetlen pápa sem vette föl. A Ferenc név magyarázatát maga a pápa adta: "szegények, béke, a teremtett világ védelme". Láthattuk is rögtön, hogy a szegények és a béke kérdése mennyire alapvető vonásai ennek a pápaságnak" - utalt P. Lombardi az elmúlt hetek békekezdeményezéseire a Közel-Kelet térségében. A másik újdonság az, hogy Ferenc pápa latin-amerikai származású, ezzel jó értelemben kitágultak a távlatok, mondhatni vége szakadt az egyház Európa központúságának. A harmadik újdonság pedig a missziós jelleg. Ferenc pápa sokat beszél a missziós egyházról, amely nem önreferenciális, hanem kitekint önmagából az egész világra. Lombardi atya itt utalt II. János Pál "Duc in altum" - k. levelére, amely arra buzdította a harmadik évezred egyházát, hogy evezzen a mélyre. "Nekem úgy tűnik, hogy Ferenc pápával az egyház hajója határozottan a mélyre evez, félelem nélkül, sőt, örömmel keresi új távlatok felé Isten misztériumát".

A pápa újszerű nyelvezete, erős szavai felrázzák a keresztényeket és közel hozzák az embereket az egyházhoz - állapította meg a Vatikáni Rádió újságírója.

"Igen... a pápa közvetlen stílusa, nyelvezete, életmódja mélyen megérinti az embereket és nagy érdeklődést, lelkesedést váltanak ki...


A folytatás az alábbi linkre kattintva, a
Vatikáni Rádió honlapján olvasható

Nincsenek megjegyzések: