szombat, augusztus 03, 2013

Napi gondolatok: Akiket birtokló szeretettel kisajátítottál, azokat szabadítsd fel…

„Szenteljétek meg az ötvenedik esztendőt! Hirdessetek szabadulást lakóhelyetek minden lakójának, mert örvendetes esztendő ez.”                                                           Lev 25,1.8-17; Mt 14,1-12

Heródes, miközben börtönbe vetette Keresztelő Jánost, maga buja szenvedélyének és lelkifurdalásának kettős börtönében sínylődött. Sokszor vagyunk így mi is: saját megkötözöttségünket leplezendő másokat kötözünk meg azáltal, hogy megalázzuk, kihasználjuk, eszköznek és saját tulajdonunknak tekintjük őket. 

A mai Olvasmányban szereplő jubileumi esztendő felszabadítást jelentett mindenféle kötelék alól, az eredeti tulajdonviszonyok helyreállítását, a visszatérést az eredeti családhoz. Légy kész te is arra, hogy saját körödben, családodban és barátaid, ismerőseid között meghirdesd az örvendetes esztendőt, és megadd nekik a szabadulást. S ezzel nem kell a következő szentévre, jeles évfordulóra várnod: kezdd el még ma.

Akiket birtokló szeretettel kisajátítottál, azokat szabadítsd fel önzésed nyomasztó terhe alól. Akiket szeretetlenséggel, durvasággal megfosztottál attól a szeretettől, amely megillette volna őket, kárpótold figyelmességgel és kedvességgel. Akiket irigységgel kötöztél meg, azoknak add vissza az örömteli kibontakozás szabadságát. Akikről úgy gondolod, tartoznak neked, azoknak engedd el nagylelkűen tartozásukat.

Meglátod, e felszabadítás neked is meghozza a szabadulást. Megoldhatatlannak tűnő helyzetek, szűnni nem akaró ellentétek, elromlott emberi kapcsolatok fognak meggyógyulni benned és körülötted. Örvendezés és hálaadás támad szívedben, s örömöd kiárad mindenkire, akivel csak találkozol. És megtapasztalod, hogy vetés és aratás, ültetés és betakarítás nélkül is bőségben leszel, mert az Úr maga gondoskodik rólad. Elhalmoz szeretetének ajándékaival, s amit másokat rabságra vetve már-már elvesztegettél: visszaadja neked birtokodat a mennyben.

fr. Barsi Balázs ofm

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...