kedd, július 09, 2013

Hol van a te testvéred? – Ferenc pápa homíliája Lampedusa szigetén

Július 8-án, délelőtt 10 órakor kezdődött az Aréna sportpályán a pápai szentmise, amelyen a Szentatya erőteljes szavakat intézett a világ közvéleményéhez, a gazdasági és társadalmi élet felelőseihez, minden ember lelkiismeretéhez.
A kehely, a pásztorbot, az ambó azoknak a csónakoknak a fájából készült, amelyek a bevándorlókat a szigetre hozták és, amelyek roncsai az Aréna sportpálya közelében hevernek. A szentmise liturgikus színe a lila volt, a bűnbánat jelképeként.

„Bevándorlók a tengerben lelték halálukat. A csónakok, amelyeknek a remény útjainak kellett volna lenniük, a halál útjaivá váltak” – ez volt egy újságcikk címe.”

Néhány nappal ezelőtt jutott tudomásomra ez a hír, amely sajnos gyakran ismétlődik. A hír gondolata szüntelenül visszatért, mint egy tövis a szívben, amely szenvedést okoz. Éreztem, hogy el kell jönnöm ide, hogy imádkozzak, hogy éreztessem közelségemet, de azért is, hogy felébresszem lelkiismeretünket, hogy az, ami megtörtént, ne ismétlődjön meg, kérem, hogy ne ismétlődjön meg – hangsúlyozta Ferenc pápa. Mindenekelőtt őszinte hálájának adott hangot és tovább bátorította Lampedusa és Linosa szigetének lakóit, az egyesületeket, az önkénteseket és a biztonsági erőket, akik a múltban és most is figyelmet fordítanak azokra a személyekre, akik valami jobbat keresve indulnak útnak. 

Kis csapat vagytok, de a szolidaritásról mutattok példát! Köszönöm! – mondta a Szentatya. Köszönetét fejezte ki Francesco Montenegro érseknek segítségéért, munkájáért, lelkipásztori közelségéért. Üdvözölte Giusy Nicolini polgármester asszonyt, majd a muzulmán bevándorlókhoz szólt, akik aznap kezdték el a Ramadán böjti hónapot. A pápa, miközben azt kívánta, hogy a böjti hónap hozzon számos lelki gyümölcsöt, biztosította a bevándorlókat: az Egyház mellettük áll abban a törekvésükben, hogy családjukkal együtt méltóbb életet élhessenek.

Nektek pedig ezt mondom: O’ scia’ – a pápa szicíliai tájszólásban köszöntötte a szigetlakókat, majd így folytatta homíliáját:

Az alábbi linken olvasható tovább
Hol van a te testvéred? – Ferenc pápa homíliája Lampedusa szigetén

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...