csütörtök, július 04, 2013

Ferenc pápa: Jézussal a sebein keresztül találkozhatunk

Ahhoz, hogy találkozzunk Istennel, gyöngéden meg kell csókolnunk Jézus sebeit éhező, szegény, beteg, bebörtönzött testvéreinkben – mondta Ferenc pápa július 3-án, szerdán reggel, Szent Tamás apostol liturgikus ünnepén, a Szent Márta Ház kápolnájában bemutatott szentmiséjén. 

Jelen voltak a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának papjai és munkatársai, Jean-Louis Tauran bíboros, a dikasztérium elnöke vezetésével.

A pápa a napi evangéliumi szakaszhoz (Jn 20,24-29) fűzte gondolatait. Jézus, feltámadása után megjelenik az apostoloknak, de Tamás nincs közöttük. „Jézus azt akarta, hogy várjon egy héten át”– magyarázta Ferenc pápa. Az Úr tudja, hogy mit miért tesz. Mindnyájunknak megadja azt az időt, ami szerinte a legmegfelelőbb számunkra. Tamásnak egy hétnyi időt adott. Jézus ekkor felfedi sebeit Tamásnak. „Az Úr egész teste tiszta volt, gyönyörű, fénnyel teli” – hangsúlyozta a Szentatya.

De testén ott voltak sebei, amelyek most is ott vannak, és amikor az Úr eljön a világ végén, megmutatja majd sebeit. Tamás, hogy képes legyen hinni, meg akarta érinteni ujjaival Jézus sebeit. Makacs volt. De az Úrnak éppen egy ilyen makacs emberre volt szüksége ahhoz, hogy megértessen velünk valami még nagyobbat. Tamás látta az Urat, aki felszólította, hogy tegye ujjait Jézus oldalába. És Tamás nem azt mondta, hogy tényleg igaz, az Úr feltámadt! Nem! Ennél többet mondott. Azt mondta: „Én Uram, én Istenem!” Az első volt a tanítványok közül, aki megvallotta Krisztus istenségét a feltámadás után. És imádta Istent. „Így megértjük az Úr szándékát, hogy miért akarta megvárakoztatni Tamást: hitetlenségét is hozzá akarta kapcsolni nem feltámadása, hanem istensége elismeréséhez. A sebeken keresztül találkozhatunk Jézus-Istennel” – mondta Ferenc pápa.

A folytatás az alábbi linken olvasható 
Ferenc pápa: Jézussal a sebein keresztül találkozhatunk

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...