szerda, július 03, 2013

Elhunyt „a Sierra Leone-i gyermek katonák apostola”

2013. június 25-én, 81 éves korában elhunyt Giuseppe Berton atya, akit „a Sierra Leone-i gyermek katonák apostolának” neveztek.
Berton atya 1932. február 5-én született Marosticában, Olaszországban, és 2013. június 25-én hunyt el a szintén olaszországi Parmában. Az atya 1973-tól csaknem haláláig Sierra Leonéban élt és dolgozott, és előbb a Makeni egyházmegyében, majd a fővárosban, Freetownban teljesített szolgálatot. 2012 júniusától Parmában gyógykezelték.
A sierra leonei polgárháború alatt (1992-2000) többször is elrabolták a felkelők, akik gyerekeket is harcra kényszerítettek. Amelyik gyerek megpróbált ellenállni, azt megcsonkították, vagy mindenféle egyéb erőszakot hajtottak végre rajta. Ezt látván Berton atya olyan projektekbe kezdett, melyek célja a gyermek katonák kimentése, és a társadalomba való visszailleszkedésének segítése volt.
Egy a Fides hírügynökségnek 2004-ben adott interjújában Giuseppe Berton elmondta, hogy a legnagyobb feladat e gyermekek identitásának újjáépítése. „Hiába ugrották át a pszichés fejlődés egyes állomásait, mégiscsak gyerekekről van szó, akik borzalmas dolgokat éltek át a polgárháború alatt. Ráadásul mivel részt vettek az országot tönkretevő erőszakban, a polgári lakosság nem mindig fogadja vissza őket, és nem segíti, hogy becsületes egzisztenciát teremtsenek maguknak”.
2001-ben Kofi Annan ENSZ főtitkár személyesen találkozott Berton atyával, és meglátogatta a Freetown melletti Kissyben működő rehabilitációs központját. E látogatást követően Giuseppe Bertont többször is meghívták, hogy mint „rehabilitációs szakértő” tartson előadást különböző nemzetközi konferenciákon, így sokak figyelmét fel tudta hívni a problémára.
La Croix/Magyar Kurír

Elhunyt „a Sierra Leone-i gyermek katonák apostola”

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...