hétfő, július 08, 2013

A pápa látogatása Lampedusában pofon az egoizmusnak

Laura Boldrini, az olasz parlament képviselőházának elnöke nyilatkozott a pápa lampedusai látogatásának fontosságáról. Véleménye szerint a Szentatya történelmi jelentőségű üzentet közvetít ezzel a látogatással, visszaadja a Földközi-tenger térségében tizenöt éve zajló háborúk áldozatainak méltóságát.
De egyben figyelmeztetés is a társadalmi összetartozás érzésének felélesztésére: ha illegális bevándorlóknak nevezzük a menekülteket, azzal negatív képet közvetítünk a szerencsétlen sorsú emberekről – hangsúlyozza Boldrini.

Az elmúlt években maga is járt a menekültek között, ENSZ-segélyszállítmányokat közvetített, ezért személyesen is mélyen érinti Ferenc pápa gesztusa. 2002-ben szomáliai menekültekkel volt tele a menekülttábor. Szörnyű állapotban voltak, és megkérdezte az egyiküket, újra megtenné-e az utat egy lélekvesztőn Olaszországba. Azt válaszolta, hogy ha Mogadishuban kilépett a lakásából, soha nem volt biztos, hogy vissza is tér. A hajóval csak egyszer kockáztatta az életét, az otthoni helyzetnél rosszabb nem lehet, ami itt várja. Laura Boldrini nagy csalódásként élte meg, amikor a nemzetközi jog úgy rendelkezett, hogy lezárja a menekültek útját a tengeren keresztül.

Lampedusa szigete mindig is két világ találkozási pontja volt: már Diderot is azt írta a 18. században, hogy két fáklyát gyújtanak meg felváltva a szigeten, attól függően, hogy ki érkezik. Az egyik Szűz Mária, a másik Mohamed tiszteletére gyullad fel. Sok menekültet látott ő maga is, sokan érkezéskor megcsókolták a földet, amely az újjászületés helye volt számukra.

Olaszországban a menekültek fogadása már meglehetősen jól működik – jelentette ki a képviselőház elnöke. Ugyanakkor az igazi probléma az integráció, hiszen ha nem segítik a menekültek boldogulását, a társadalom peremére kényszerülnek.

Ferenc pápa látogatása felrázza a nyugati világot a közönyből. Vigaszt ad a családoknak, akik még csak el sem temethették szeretteiket, akik a tengerbe vesztek. Vigaszt nyújt azoknak az embereknek, akik az életük kockáztatására kényszerülnek, mert otthonukban nem élhetnek biztonságban.

A bevándorlást nem lehet úgy kezelni, hogy védekezünk ellene vallja az olasz politikusnő. A félelemre alapuló stratégia olyan, mint a bumeráng, visszaüt, károkat okoz. A pápa azt tanítja mindenkinek, hogy figyeljünk azokra, akik a a legutolsók, és figyeljünk a világ másik felére is, amelynek vissza akarja adni a méltóságát.

Laura Boldrini felhívja a figyelmet arra is, hogy Olaszországban a menekülthullám érkezése már nem kell, hogy szükséghelyzetet jelentsen, hiszen tizenöt éve zajlik a folyamat. A szükséghelyzet nem ott van, hanem Jordániában, ahova nem százával, hanem százezrével érkeznek a szerencsétlenek. Szükséghelyzet ott van, ahol a diktatúrák sárba tiporják az emberi jogokat. Olaszország sokszor áldozatnak érzi magát, holott az igazi tragédia nem ott zajlik.

A Szentatya látogatása „egy pofon az egoizmusnak, a rövidlátó bezárkózásnak… Olyan üzenet ez, amely nem csak Olaszországba érkezik el, hanem túllép az országhatárokon. Valóban nagyon meghat  a pápa utazása, hálás vagyok neki érte. Az elhatározása, hogy ellátogat a szicíliai szigetre, összhangban van azzal az érzékenységgel, amelyet Ferenc pápa eddig is tanúsított” – zárta le a Vatican Insidernek adott interjút Laura Boldrini, az olasz parlament képviselőházának elnöke.

A pápa látogatása Lampedusában pofon az egoizmusnak

Nincsenek megjegyzések:

Sárkányölő Szent György vértanú – Ferences templom és kolostor védőszentje – Esztelnek

A fölséges és dicsőséges Isten kegyelméből megünnepelhettük templomunk, kolostorunk és templomi közösségünk védőszentjének, Sárkányölő Szent...