Oldalak

kedd, június 11, 2013

„Tanuljuk meg élni a szentmisét!” – Ferenc pápa üzenete a német nemzeti eucharisztikus kongresszus kölni záró szentmiséjére

Ferenc pápa május 30-i keltezéssel üzenetet küldött a német nemzeti eucharisztikus kongresszus június 9-én vasárnap, Kölnben tartott záró szentmiséjére, melyet Paul Josef Cordes bíboros, a Szentatya különleges küldötte olvasott fel.

A pápa üzenete emlékeztet Köln városa hosszú eucharisztikus hagyományára, melyben a világon az elsők között ünnepelték meg a 13. századtól kezdve Corpus Domini ünnepét, a hozzá kapcsolódó processzióval együtt. 1909-ben pedig itt tartották meg az akkori Eucharisztikus Világkongresszust.

A pápai üzenet Péter szerepére világít rá, aki miután találkozott Jézussal és követni kezdte, növekedni kezdett benne a Jézus iránti feltétlen hit. Már nem a romlandó, hanem az örök életet adó kenyeret keresi, méghozzá bőségben, ezért is válaszol Mesterének: „Uram, kihez mehetnénk?” (Jn 6,68).

Mai keresztényként mi is felvetjük ezt a kérdést és a mi válaszunk sem lehet más, mint az apostolé: csakis Jézus Krisztus személye! Vele találkozhatunk az Ige hallgatásakor és különleges módon az eucharisztiában.

A pápai üzenet utal a II. Vatikáni zsinat tanítására, mely szerint „minden eucharisztikus ünneplés szent cselekmény, hatékonyságát nem is éri el az egyháznak semmi más cselekedete, sem rangban, sem mértékben” (Sacrosanctum Concilium Konst. 7.). Ezért a szentmise ne legyen számunkra felszínes rutin! Merítsünk ellenben mind többet a mélységéből! Valóban a szentmise illeszt be minket Krisztus üdvösségének mérhetetlen művébe. Mindehhez szükségünk van arra, hogy „megtanuljuk élni a szentmisét”, ahogy Boldog II. János Pál pápa mondta 1981. október 18-án a római Német Magyar Pápai Kollégiumban tett látogatása során, a szeminaristákkal folyatott beszélgetés alkalmával. „Tanuljuk meg élni a szentmisét” – hangsúlyozza ismételten a pápai üzenet. Ehhez ad segítséget Krisztus eucharisztikus imádása a tabernákulum előtt, továbbá a kiengesztelődés szentségének a vétele.

A pápai üzenet zárógondolata azok felé fordul, akik napjainkban a Krisztus Atyja iránti keresés során ismétlik Péterrel a „Hová menjünk? kérdést. Nekünk kell választ adni számukra, hiszen a keresztségben mi lettünk Krisztus testvérei és nővérei, továbbá az Eucharisztiában megkaptuk az erőt, hogy Vele együtt hordozzuk az üdvösség misszióját. Életünkkel és szavainkkal kell hirdetni nekik, amit Péterrel és az apostolokkal együtt megismertünk: „Neked örök életet adó igéid vannak” (Jn 6,68).

(vl)

Nincsenek megjegyzések: