Oldalak

hétfő, június 10, 2013

Ferenc pápa videóüzenetet küldött a milánói Dóm térre: a Tízparancsolat „igen” a szeretetre

A Tízparancsolat nem jelent szabadságkorlátozást, hanem „igen” a szeretetre. Ez a lényege a Szentatya közel 8 perces videóüzenetének, amelyet szombaton este mutattak be a milánói Dóm téren a „Tíz tér a Tízparancsolatért” elnevezésű kezdeményezés részeként. A programot a Szentlélekben való megújulás mozgalom rendezte az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa és az olasz püspöki konferencia együttműködésével. A milánói állomáshelyen a harmadik parancsolatra összpontosítottak: „Az Úr napját szenteld meg”. A kezdeményezés felhívja a figyelmet a vasárnap jelentőségére és egyben a különböző társadalmi valóságok közötti párbeszéd helyszíne kíván lenni. A rendezvényen többek között részt vett Angelo Scola milánói bíboros, Giuliano Pisapia polgármester, Salvatore Martinez, a Szentlélekben való megújulás karizmatikus mozgalom elnöke, Ferruccio De Bortoli, a Corriere della Sera olasz napilap igazgatója és Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke.

Ma nem divatos a „parancsolat” szó, a mai ember számára valami negatívra emlékeztet, valakinek az akaratára, ami korlátokat állít fel. Ezzel a megállapítással indul Ferenc pápa videóüzenete, hogy megmutassa: míg a mai történelemben is vannak zsarnokságok és olyan logikák, amelyek elnyomók, a hatalmat, a profitot keresve, addig a Tízparancsolat egy olyan Istentől származik, aki szeretetből teremtett bennünket.

Bízzunk Istenben! – kérte Ferenc pápa. A Tízparancsolat kijelöli az utat és olyan etikai kódexet jelent, amely az igazságos és emberhez szabott társadalom építéséhez vezet.

Az erkölcsi és anyagi szegénység Isten elutasításából származik és abból, hogy helyére számos bálványt állítanak. A pápa arra hívott: hagyjuk, hogy ezek a parancsolatok irányítsanak bennünket, amelyek a szabadság útját jelölik ki. Ezek a Lélek törvényében teljesednek ki, amelyet nem sziklába, hanem a szívünkbe véstek. Izrael népe a Sínai-hegyen kapta meg azokat, vagyis az Egyiptomból való kiszabadulást követően, mint követendő utat ahhoz, hogy szabadok maradjanak. Olyan út ez, amelyet az ember szívébe írtak, mint egy egyetemes erkölcsi törvényt.

A Tízparancsolatot nem a szabadság korlátozásának kell tekinteni, nem erről van szó – erősítette meg Ferenc pápa videóüzenetében. Úgy kell tekinteni őket, mint iránymutatások a szabadsághoz. Arra tanítanak meg bennünket, hogy hogyan kerülhetjük el a rabszolgaságot, amelybe a bálványok miatt kerülünk, amelyeket mi magunk építünk föl. Számtalanszor tapasztaltuk már a történelem során és ma is láthatjuk ezt.

A Tízparancsolat megtanítja, hogyan éljük meg a személyek iránti tiszteletet, legyőzve a hatalom, birtoklás, pénz iránti vágyat, hogy őszinték legyünk kapcsolatainkban, védelmezzük a teremtett világot, és hogy bolygónkon a nemes és szellemi ideálokat támogassuk. Alapvetően a Tízparancsolat a szeretettörvény. Míg Mózes felment a hegyre, hogy Istentől megkapja a törvénytáblákat, addig Jézus éppen az ellenkező irányba indult el. Lejött az emberiség közé, hogy megmutassa e parancsolatok mély értelmét: szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és felebarátodat, mint önmagadat. A szeretetparancsa tehát az, ami magába foglalja az összes parancsolatot. Lényege a szeretet, amely Istentől származik és értelmet ad az életnek, ami segít, hogy ne rabszolgaként, hanem igaz emberként éljünk, és ami áthatja minden kapcsolatunkat: Istennel, önmagunkkal – amit sokszor elfelejtünk -, és másokkal. Az igazi szabadság nem az, hogy követjük saját önzésünket, vad szenvedélyeinket, hanem az, hogy szeretünk és, hogy minden helyzetben a jót választjuk – hívta fel a figyelmet Ferenc pápa.

A Tízparancsolat nem a „nem” himnusza, hanem az „igené”. Igen Istenre, a szeretetre. Ha igent mondok a szeretetre, akkor nemet mondok a szeretetlenségre. Ez pedig az Istentől jövő „igen” következménye, hiszen Ő szeret bennünket. Fedezzük újra fel és éljük meg Isten Tízparancsolatát. Mondjunk igent a szeretet e tíz útjára, amelyeket Krisztus tett tökéletessé, hogy védelmezzük az embert és a valódi szabadság felé vezessük el – buzdított a Szentatya videóüzenetében, amelyet a milánói Dóm térre küldött.
Forrás: Vatikáni Rádió
(sv)

Nincsenek megjegyzések: