szerda, május 15, 2013

Félix atya félsikerrel tért haza a kínai nyomozásból - Bucsy Levente írása



Nyolcvanéves fejjel vállalkozott kínai kalandra Frajka Félix atya, aki az 1929 és 1952 közötti
paokingi magyar misszió nyomait próbálta felkutatni.

Túl a nyolcvanon, pappá szentelésének hatvanadik évfordulóján valósította meg nagy álmát: Kínába zarándokolt a rendtársai emlékeit kereső Frajka János P. Félix, közismert nevén Félix atya, aki a Katolikus Rádióban számolt be közelmúltbéli utazásáról szerdán.

– Alaptermészetem, hogy szeretek világot látni, életszemléletet színesíteni, szélesebb látókört kialakítani még idős koromban is. Kis ministránsként a templomból kijőve árusítottam a ferencesek missziós kiadványait. Nagyon népszerű volt akkor a magyar–kínai misszió, amit 1929-ben alapítottak – idézte fel az utazás hátterét Félix atya, hozzátéve, hogy amikor 1938-ban hazajött a misszió egyik atyja, ő maga is jelentkezett Gyöngyösön, de a háború és az azt követő események ezt nem tették lehetővé. 1952-ben pedig a kínai kommunisták szétkergették a szervezetet, volt, aki Amerikába tudott menekülni, de sokan börtönökben haltak meg.

Folytatás itt olvasható

Nincsenek megjegyzések:

Szent György búcsú - Esztelnek

A Szent György vértanú tiszteletére szentelt kolostor és templom búcsú ünnepét szerdán, április 24-én, de. 11 órakor tartjuk.  Az ünnepi sze...