Oldalak

vasárnap, május 12, 2013

Az igazi ima segít kilépni önmagunkból és megnyílni mások szükségletei felé – állapította meg szombat reggeli homíliájában a Szentatya

Az immár hagyománnyá vált reggeli pápai szentmisén a Szent Márta Házban szombaton a Vatikáni Csendőrség tagjai és argentin újságírók családtagjaikkal vettek részt. Ferenc pápa homíliájában a napi Evangéliumra összpontosított, amelyben Jézust ezt mondja: „Amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.” Ez egy újdonság az imában – hangsúlyozta a pápa. Az Atya mindent megad nekünk, de mindig Jézus nevében. Az Úr elmegy az Atyához, belép a mennyei szentélybe, kitárja a kapukat és nyitva hagyja azokat, mert ő maga a kapu és közbenjár értünk a világ végéig, mint egy pap.

Imádkozik értünk az Atya előtt. Ez mindig nagyon tetszett nekem – mondta Ferenc pápa. Jézusnak feltámadásakor gyönyörű lett a teste. Eltűntek a korbácsolás sebei, a tüskék nyoma, a sérülések. Meg akarta tartani sebeit, amelyek imáit jelentik, közbenjárását az Atyánál. Jézus újdonságot mond nekünk: bízzunk szenvedésében és halál felett aratott győzelmében és sebeiben. Ő pap és ez az ő áldozata: sebei. Ez bizalmat nyújt számunkra, bátorságot, hogy imádkozzunk.

Sokszor unjuk az imát – állapította meg a Szentatya, majd hozzátette: az ima nem azt jelenti, hogy ezt vagy azt kérünk, hanem Jézus közben járását, aki az Atyának megmutatja sebeit. Az Atyához szóló ima Jézus nevében segít kilépni önmagunkból. Azt az imát unjuk, amelyben mindig magunkban maradunk, amely egy gondolathoz hasonlít, amely jön és megy. Az igazi ima azt jelenti, hogy kilépünk önmagunkból az Atya felé Jézus nevében. Egy kivonulás, exódusz ez önmagunkból.

Hogyan ismerhetjük fel Jézus sebeit az égben? – tette fel a kérdést a pápa. Melyik iskolában tanulhatjuk meg felismerni azokat? Létezik egy másik kivonulás önmagunkból testvéreink felé, akik szükségben élnek. Ha nem sikerül kilépnünk önmagunkból feléjük, a betegek, az egyszerűek, a szegények, a kihasznált emberek felé, soha nem tanuljuk meg a szabadságot, amely elvisz bennünket a másik fajta kilépéshez önmagunkból, amely Jézus sebei felé vezet. Tehát kétféle önmagunkból kilépés létezik – összegezte Ferenc pápa. Jézus és testvéreink sebei felé. Ez az az út, amelyet Jézus kér tőlünk az imában.

Ez az új módja az imádkozásnak. Bizalommal és bátorsággal, amelyet annak ismerete nyújt számunkra, hogy Jézus az Atya előtt áll, megmutatja neki sebeit, illetve azok alázatával, akik megismerik és megtalálják Jézus sebeit rászoruló testvéreikben, akik még a keresztet hordozzák és nem győzték azt le, Jézussal ellenben – zárta szombat reggeli homíliáját a Szentatya.
Forrás: Vatikáni Rádió
(sv)

Nincsenek megjegyzések: