csütörtök, április 11, 2013

Jézus követése szabaddá és boldoggá tesz – Ferenc pápa csütörtök reggeli homíliája


Ferenc pápa április 11-én, csütörtökön, Szent Szaniszló vértanú püspök liturgikus ünnepén reggel, a Szent Márta Ház kápolnájában bemutatott szentmiséjén hangoztatta: Isten szavának meghallgatása szabaddá tesz bennünket és azt a boldogságot nyújtja, amelyet a „világi kínálat” nem tud biztosítani. A szertartáson az „Osservatore Romano” c. vatikáni napilap munkatársai vettek részt.

Engedelmeskedni Istennek azt jelenti, hogy meghallgatjuk Isten Szavát, hogy megnyitjuk szívünket és azon az úton haladunk, amelyet Isten jelöl ki számunkra. Ez az Istennek való engedelmesség szabaddá tesz bennünket – fejtette ki homíliájában a Szentatya.

Engedelmeskedni Istennek azt jelenti, amit Péter tett, aki a farizeusoknak és az írástudóknak így válaszolt: „Inkább azt teszem, amit Jézus mond, nem pedig azt, amit ti akartok.” Gyengeségeink olykor olyan útra vezetnek bennünket, amelyek nem Jézustól, nem Istentől származnak.

Mintha „kettős életet” élnénk: az egyiket az táplálja, amit Jézus mond, a másikat pedig az, amit a világ hirdet. Mi történik, amikor Jézust hallgatjuk? – tette fel a kérdést a pápa. Olykor azok, akik a világ dolgaihoz kötődő ajánlatot teszik, feldühödnek és az út, üldöztetéshez vezet. Sokan hallgatják azt, amit Jézus kér tőlük, és ezért üldöztetésben van részük. Sokan tesznek tanúságot életükkel arról, hogy engedelmeskedni akarnak Istennek, hogy azon az úton járnak, amelyet Jézus mutat nekik.

Erre buzdít ma bennünket a liturgia: „Haladjatok Jézus útján”. Ne hallgassunk a világ kínálataira, a bűn és a megalkuvás hangjára, amely eltávolít bennünket az Úrtól. Ez nem vezet boldogsághoz. A Szentlélekben találhatjuk meg a segítséget, hogy végighaladjunk a Jézus által megjelölt úton és engedelmeskedjünk Istennek. Atyánk mértéktelenül nekünk ajándékozza a Szentlelket, hogy meghallgassuk Jézust, és az ő útját járjuk. Ehhez azonban bátorságra is szükségünk van.

Kérjük a bátorság kegyelmét, azt, hogy megvalljuk: „Uram, bűnös vagyok, néha engedek a világ dolgainak, de Neked akarok engedelmeskedni, a Te utadat akarom járni”. Kérjük a kegyelmet, hogy mindig Jézus útján járjunk. Amikor pedig letérünk erről az útról, akkor kérjünk bocsánatot. „Az Úr mindig megbocsát, mert Ő olyan végtelenül jó” – mondta Ferenc pápa csütörtök reggeli homíliájában.

Forrás: Vatikáni Rádió

(vm)

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...