Oldalak

csütörtök, április 11, 2013

Isten szeretete üdvözít bennünket, nem a pénz, a hatalom vagy a hiúság – hangsúlyozta a Szentatya szerda reggeli szentmiséje során

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki őbenne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen”. A szerdai evangéliumi szakasznak e gondolatához fűzte homíliáját Ferenc pápa április 10-én reggel a Szent Márta Házban, szálláshelyének kápolnájában bemutatott szentmisén. A pápával koncelebrált Angelo Sodano és Angelo Comastri bíboros. A szertartáson a Szent Péter Műhely munkatársai és az olasz belügyminiszter, Anna Maria Cancellieri és családtagjai voltak jelen.

Az Úr szeretetével üdvözít bennünket, nem egy levél, dekrétum által. Szeretete olyan nagy, hogy arra ösztönzi, Fiát küldje el hozzánk, aki közülünk eggyé vált, együtt haladt velünk és ez üdvözít bennünket. De mit is jelent az üdvösség? – tette fel a kérdést Ferenc pápa. Azt jelenti, hogy visszakapjuk az Úrtól elvesztett méltóságunkat, Isten fiainak méltóságát, vagyis visszakapjuk a reményt.

Ez a méltóság növekszik az Istennel való végső találkozásig. Ez az üdvösség útja, amelyet csak a szeretet visz végbe. A remény embereivé válunk. A probléma akkor keletkezik, amikor mi magunk akarjuk üdvözíteni magunkat. Azt hisszük, hogy sikerül pl. a pénzre alapozva. Azt gondoljuk, hogy ha van pénzünk, akkor minden rendben. Van méltóságunk: a gazdag ember méltósága. Ez azonban nem elég – figyelmeztetett a pápa. Utalt az evangéliumi történetre, amelyben egy embernek tele volt a magtára és azt tervezte, hogy egy másikat is megtölt, aztán majd nyugodtan alszik. Az Úr azonban azt mondta neki, hogy még aznap este meghal. Ez az üdvösség tehát nem megfelelő, csak ideiglenes és felszínes – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Más alkalmakkor azt gondoljuk, hogy a hiúság, a büszkeség üdvözít bennünket. Azt hisszük, hogy hatalommal rendelkezünk. Ez sem vezet sehová. Csak szegénységünket, bűneinket leplezzük ezekkel a tulajdonságokkal. Az igazi üdvösség abban a méltóságban áll, amelyet Isten ad vissza nekünk, és abban a reményben, amelyet Krisztus adott nekünk Húsvétkor.

„Ma valljuk ma hitünket” – hangzott a Szentatya felhívása. „Uram, hiszek. Hiszek szeretetedben, ami üdvözített engem és, ami megadta nekem a méltóságot, amellyel nem rendelkeztem. Hiszek szeretetedben, ami reményt ad nekem. Csak Isten szeretete adhat valódi méltóságot és reményt” – mutatott rá Ferenc pápa. „Ez életünk igazsága.” Így imádkozzunk tehát: „Uram, hiszek a szeretetedben. Megnyitjuk szívünket, hogy ez a szeretet átjárjon, és mások szeretetére ösztönözzön.”


Forrás: Vatikáni Rádió
(sv)

Nincsenek megjegyzések: