kedd, március 19, 2013

Róma püspöke megkezdte péteri szolgálatát

Ezekben a percekben kezdődött a Vatikánban a szentmise, amellyel Ferenc pápa megkezdi péteri szolgálatát. A szentszéki sajtóterem igazgatója, P. Lombardi március 18-án, hétfőn a déli órákban újabb sajtótájékoztatót tartott a vatikáni Média Központban az újságírók számára.

Federico Lombardi utalt rá, hogy a pápa együtt ebédelt Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök asszonnyal, majd 15-20 perces magánbeszélgetést folytatott vele a Szent Márta Házban. A Szentatya üdvözölte az argentin küldöttség többi tagját is. Hétfőn délelőtt 10 órakor Tarcisio Bertone bíboros államtitkárt fogadta kihallgatáson; vasárnap délután magánbeszélgetést folytatott Adolfo Nicolás jezsuita generálissal.

A szertartás rendje
Ami a keddi ünnepélyes szentmisét illeti, amellyel Ferenc pápa megkezdi péteri szolgálatát, a szentszéki szóvivő a következőket mondta: a szertartás a Szent Péter téren zajlik. A bal oldalon foglalnak helyet az egyházi méltóságok, mint az érsekek és püspökök, akik nem koncelebrálnak, továbbá minden valószínűség szerint a keresztény egyházak és közösségek küldöttségei. Jobb oldalon a különböző országok küldöttségei kapnak helyet: államfők, miniszterek, egyéb polgári hatóságok képviselői. A téren az első sorok Szent Péter szobra közelében a zsidó és a muzulmán küldöttségek, továbbá mintegy 1200 pap és szeminarista számára vannak fenntartva, míg jobbra, Szent Pál szobra előtt a diplomáciai testület tagjai és egyéb hatóságok kapnak helyet. A tér többi része nyitva áll a hívek előtt. A pápa 8.45 perckor hagyja el a Szent Márta házat a pápamobilon, amellyel hosszú kört tesz meg a téren. Az autóról köszönti a hívek sokaságát, majd negyed 10 körül visszatér a sekrestyébe ,és magára ölti a liturgikus öltözetet. A szentmise fél 10-kor kezdődik, a Vatikáni Televíziós Központ 8.50 perctől kezdve mutatja már élőben a Szent Péter teret.

Folytatás alább

Róma püspöke megkezdte péteri szolgálatát

Nincsenek megjegyzések:

Sapientia Szabadegyetem 2024. 04. 11. – Dr. Holló László: TORDAI VALLÁSSZABADSÁG ÉS A KATOLIKUS AUTONÓMIA

.  Leírás A Magyar Országgyűlés a 2018. évi I. törvényében január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította annak emlékére, hogy az 156...