Oldalak

péntek, március 15, 2013

Ostrom alatt a pápa – néhány gondolat a nagyon okos embereknek

Bucsy Levente (Róma)   2013. március 14., csütörtök 13:26
 
Bucsy Levente
B. Levente
A pápa öreg. A pápa konzervatív. Elfordul a világ dolgai felől. Ferenc nem vagány, nem ér el a feketékig, ráadásul nem is Péter. Górcső alá vettem a kritikák záporát.

A pápatotóban élen járó hangok nem csendesültek, megtalálták a következő csontot. Intellektuális alapon máris fúrják a szinte még át sem öltözött szentatyát – aki persze megvédi majd magát, ha akarja. Egy-két népszerű kritikai tartalmat azért érdemes górcső alá venni.

1. A pápa öreg

Valóban az egyik legkorosabb azon bíborosok közül, akikre végül beérkezett a 115 választó, illetve a Szentlélek választása, de két dolog mellett azért ne menjünk el. XVI. Benedek Ferenc pápánál másfél évvel idősebb korában ült a vatikáni trónusra (XXIII. János még náluk is idősebb volt), simán kinéz tehát egy évtizedes pápaság Bergogliónak is, főleg ha nem mond le. És itt a másik: lemondásával Joseph Ratzinger óriási terhet vett le a választó bíborosok válláról, tudniillik hogy nem szempont a kor. A lemondás indoklásával további sugalmazást adott a választóknak arra vonatkozóan, hogy a világ gyorsan változik, az egyháznak pedig ezekhez a változásokhoz valamiképpen mindig alkalmazkodnia kell. Semmiféleképpen nem lenne furcsa, ha mostantól tízesztendős pápai ciklusok következnének, vagy akár még rövidebbek. A bíborosok, pláne a pápa igenis tud olvasni az idők jeleiből, a világ körforgásából, és ha ez igaz volt XVI. Benedekre, igaz lesz Ferenc pápára is. 

A folytatás itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések: