vasárnap, március 17, 2013

Jézus legerőteljesebb üzenete az irgalom - Ferenc pápa homíliája a vatikáni Szent Anna-templomban

Március 17-én, nagyböjt ötödik vasárnapján a Szentatya a vatikáni plébániatemplomban mutatta be a szentmisét.
Homíliáját rögtönzött szavakkal az evangéliumi szakaszhoz fűzte, amely ezen a vasárnapon a házasságtörő asszonyról szól, akit a farizeusok és írástudók meg akarnak kövezni, de akinek megbocsát Jézus (Jn 8,1-11). A pápa ezekkel a szavakkal kezdte szentbeszédét: „először Jézus a hegyen egyedül imádkozik, majd ismét megjelenik a jeruzsálemi templomban, és a nép mind köré sereglett, majd egyedül hagyták egy asszonnyal. Jézus magánya termékeny: az Atyával való ima, amely olyan szép, ma pedig ez az üzenete az egyháznak: Jézus irgalmassága ezzel az asszonnyal szemben”.

A nép között voltak olyanok, akik meg akarták hallgatni Jézus szavait – folytatta homíliáját a Szentatya. Szívük nyitott volt, szükségük volt Isten Szavára. Azonban mások semmit sem hallottak, mert nem voltak képesek rá. El akarták ítélni az asszonyt. Mi is ehhez hasonlóak vagyunk: egyrészt azok, akik hallgatni akarják Jézust, másrészt azok, akik szeretik megbotozni, elítélni a másikat. Jézus üzenete az irgalom. Ő maga mondja azonban, hogy nem az igazakért jött, mert azok maguktól megigazulnak. Jézus a bűnösökért jött.
A folytatás az alábbi linken.

Jézus legerőteljesebb üzenete az irgalom - Ferenc pápa homíliája a vatikáni Szent Anna-templomban

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...