Oldalak

hétfő, március 18, 2013

Bíborosok az új pápáról

A L'Osservatore Romano beszámolt néhány bíboros első reakciójáról a pápaválasztást követően.

Ferenc pápa már most nagy örömet adott nekünk, és biztos vagyok benne, hogy még nagyobb örömet ad majd. Az evangéliumi egyszerűség szavaival és legfőképpen gesztusaival teszi, amelyeket mindenki megért, és amelyek új időket nyitnak meg az Egyház történetében” – mondta Cláudio Hummes bíboros, São Paulo nyugalmazott érseke, a Papi Kongregáció nyugalmazott prefektusa az Avvenirének adott interjújában. A ferences rendi bíboros elmondta, hogy a Ferenc név rengeteg jelentést, üzenetet hordoz. A pápaság történetében egyedülálló, különleges név, maga a névválasztás többet ér minden magyarázatnál. Az evangelizáció és az egyházi élet új útjai nyílnak meg. Egy olyan Egyház felé tartunk, amely „megadja a szegényeknek azt a helyet, amelyet Jézus nekik tartogatott: ők a kitüntetett címzettjei az evangelizációnak, az Egyház szeretének.”

Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, az olasz püspöki konferencia elnöke egyházmegyéjének küldött üzenetében hangot adott örömének, hogy a Ferenc névvel a pápa országukat is megtiszteli.

„Amikor feléje léptem, a pápa ezzel üdvözölt: te a szenvedő Egyházból jöttél” – mesélte Vinko Puljić, Vrhbosna-Szarajevó bíboros érseke a Vatikáni Rádió horvát nyelvű adásában.

Francis Eugene George bíboros, Chicago érseke közvetlen embernek nevezte az új pápát, aki képes arra, hogy tanúságot tegyen az egyszerűségről. Az Egyház elsőrangú feladatáról szólva ezt mondta: „az első feladat mindig ugyanaz, Krisztushoz vezetni a világot… Ehhez az Egyháznak elsősorban tanúságtételnek kell lennie.”
Magyar Kurír

Bíborosok az új pápáról

Nincsenek megjegyzések: