kedd, március 12, 2013

Bezárult a Sixtus-kápolna ajtaja

A pápaválasztó konklávét nem egyéni vélemények, múló divatok szabályozzák. A liturgikus hagyomány, amelyet a II. Vatikáni Zsinat liturgikus reformja után szögeztek le – apró részletekig kidolgozva meghatározza a követendő normákat és szertartásokat. Ezeket a Konklávé Szertartáskönyve tartalmazza. A kötet mindenekelőtt hangsúlyozza a római pápát megválasztó konklávé jelentőségét, majd a konklávét megelőző szentmise szertartásait írja le egy fejezetben. 



A második fejezet a konklávéba való ünnepi bevonulás legjelentősebb pillanatait mutatja be, különös hangsúlyt kap a bíborosok eskütétele. A Konklávé Szertartáskönyve az V. fejezettel zárul: a pápa megválasztásának ünnepi bejelentésével és az új pápa első „Urbi et Orbi áldásával”.
II. János Pál pápa „Universi Dominici Gregis” k. apostoli konstitúcióját illetően XVI. Benedek pápa néhány újdonságot vezetett be: például a „Pro eligendo Pontifice” misén nem csak a választó bíborosok vesznek részt, hanem a kollégium minden tagja. Egy másik újdonság, hogy az Apostoli Palota Pál-kápolnájában kell összegyűlniük a konklávéra bevonuló bíborosoknak.

A folytatás itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Sapientia Szabadegyetem 2024. 04. 11. – Dr. Holló László: TORDAI VALLÁSSZABADSÁG ÉS A KATOLIKUS AUTONÓMIA

.  Leírás A Magyar Országgyűlés a 2018. évi I. törvényében január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította annak emlékére, hogy az 156...