szerda, március 20, 2013

Alvernai ferencesek ministráltak a pápának

Az új pápa eddig is több jelét adta Szent Ferenc iránti elkötelezettségének, s most egy újabb ilyenre szeretnénk rámutatni. Akik jelen lehettek Ferenc pápa péteri szolgálatát megkezdő szentmiséjén a Szent Péter téren, vagy a televízió segítségével kapcsolódtak be az ünnepi eseménybe, észrevehették, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő kilencfős asszisztencia „egyenruhájának”része a barna kapucni.

A ministránsok ugyanis a fehér karing alatt ferences habitust viseltek, fehér kordával és oldalukra erősített rózsafüzérrel. A Ferences Sajtóközpont munkatársa, Sándor Bence megtudta, hogy a pápa külön kérésére Guido Marini pápai szertartásmester az alvernai ferences kolostor növendékeit hívta meg e liturgikus szolgálatra.

Alverna vagy olasz nevén La Verna az Appenninek egyik 1200 méteres hegye, melynek tetején ferences kolostor áll, mert 1224-ben itt élte meg Szent Ferenc a saját Golgotáját. Misztikus látomásában Krisztussal keresztre feszítették, majd a testén megjelenő valóságos sebhelyek, a stigmák, élete végéig a megfeszített Jézusra emlékeztették.

José Rodriguez Carballo ferences generális, aki a jezsuiták legfőbb elöljárójával egyetemben a székfoglaló szentmisén a pápával és a bíborosokkal koncelebrálhatott, levélben köszöntötte az új pápát és „gratulált” a névválasztáshoz. Engedelmességet és tiszteletet ígért a világ valamennyi ferencese nevében, és így fogalmazott: „Számíthatsz ránk, Ferenc Pápa Úr! Számíthatsz folyamatos imáinkra és készséges együttműködésünkre. Carballo generális a klarisszák és a Szeplőtelen Fogantatásról nevezett ferences nővérek üzenetét is tolmácsolja: kolostoraikban nem szűnnek imádkozni az Irgalmasság Atyjához a pápa egyetemes péteri szolgálatáért.”

A ferences főszolga, vagyis miniszter generális kéri Szent Ferenc közbenjárását a pápa személyére, valamint Ferenc pápa áldását ferences testvéreire és a klarisszákra, valamint a ferences koncepcionista nővérekre.

Szerdahelyi Csongor
Ferences Sajtóközpont
Budapest

Nincsenek megjegyzések:

Sapientia Szabadegyetem 2024. 04. 11. – Dr. Holló László: TORDAI VALLÁSSZABADSÁG ÉS A KATOLIKUS AUTONÓMIA

.  Leírás A Magyar Országgyűlés a 2018. évi I. törvényében január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította annak emlékére, hogy az 156...