hétfő, március 11, 2013

A bíborosok megtartották az utolsó általános kongregációt

Pontosan egy hónap telt el azóta, hogy XVI. Benedek pápa bejelentette lemondását. A történelmi döntés egy pillanat alatt bejárta az egész világot és a vatikáni események azóta is a világ közvéleményének középpontjában állnak. Ahogy közeledik a konklávé időpontja, ez az érdeklődés még fokozottabbá válik: több mint 5000 újságíró követi közvetlen közelről a bíborosi kongregációkat, a szentszéki közleményeket, készít interjút rómaiakkal, zarándokokkal, akik ezekben a rendkívüli napokban ellepik az Örök Város utcáit. 


A sok-sok információ, olykor hangzavar közepette biztos támpontot jelent P. Federico Lombardi SJ, szentszéki szóvivő sajtótájékoztatója, amelyet az elmúlt hetekben minden nap pontosan megtartott délután egy órakor.
Március 11-én, hétfőn a szokásosnál is hosszabban számolt be a bíborosok X. általános kongregációjáról, amely az utolsó volt a konklávé megkezdése előtt, és amelyen 152 bíboros vett részt. A találkozó elején ismét sorsolás útján kijelölték a különleges kongregáció új tagjait, akik, mint ismeretes háromnaponként váltják egymást, segítve Tarcisio Bertone kamerlengó bíboros munkáját. A következő személyekre került ez alkalommal sor: Antonios Naguib egyiptomi bíboros a püspöki, Marc Ouellet kanadai bíboros a papi, Francesco Monterisi olasz bíboros pedig a diákonusi rend tagja. A három bíboros megbízatása három napra szól, utána újabb sorsolást végeznek, amennyiben a konklávé tovább tart.

A folytatás itt olvasható. 

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...