csütörtök, február 14, 2013

Napi gondolatok: Febr. 14. Szent Cirill szerzetes és Szent Metód püspök, Európa társ védőszentjeinek ünnepe

A Tesszalonikában született Cirill kitűnő nevelést kapott Konstantinápolyban. Testvérével, Metóddal Morvaországba ment a hitet hirdetni midőn Ratiszláv morva fejedelem hittérítőket kért Bizánctól.
Az úgynevezett cirill betűkkel liturgikus szövegeket szerkesztettek szláv nyelven.
A germán befolyás megőrzése céljából a szláv nyelvű liturgia bevezetése miatt eretnekséggel vádolták meg a testvéreket, akik hogy a vád alól felmentsék magukat Rómába mentek. Rómában tisztázták magukat a vádak alól. II. Adorján pápa pedig írásban engedélyezte nekik a szláv liturgiát, illetve a szláv nyelvre fordított bibliai könyvek terjesztését
Cirill Rómába 869. február 14-én elhunyt, Metódot pedig püspökké szentelték. Ő azután Pannoniába ment, ahol fáradhatatlanul hirdette az evangéliumot. Sokat szenvedett irigyeitől, de a pápák megvédték. Velehrádban (Csehország) halt meg 885. április 6-án.
Boldog II. János Pál pápa 1980. december 31-én Európa társvédőszentjeinek nyilvánította őket.

Cirill és Metód a szláv népek nagy apostolai, akik hitre, tudásra, szép életre, jóra nevelték a népeket. Közbenjárásukkal mi is szeretnénk egyre jobban tanúságot tenni Istenszeretetéről.

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...