péntek, február 15, 2013

Napi gondolatok: Eljönnek a napok, amikor elveszik tőlük a vőlegényt, akkor majd böjtölnek Mt 9,14-15

Hamvazószerdával elkezdődött a kereszténység számára a húsvéti ünnepekre való előkészület szent negyven napja: a böjti időszak.
Ez a böjtölés, a testi és lelki irgalmasság gyakorlásának, a bűnbánattartásnak, a megtérésnek és az imának az ideje.

Jó ilyenkor tudatosítanunk, hogy a böjtölés nem koplalás vagy fogyókúra, hanem testünk fegyelmezése, a mértékletesség és az önmegtagadás gyakorlása, amelynek célja, hogy segítsen bennünket a bűnbánatban, az Istenhez való közeledésben és a rászorulok megsegítésében.

„Van testi böjt, van lelki böjt is. Az a testi böjt, amikor a gyomor tartózkodik az ételtől, italtól. A lelki böjt az, amikor a lélek megtartóztatja magát a rossz gondolatoktól, cselekedetektől, szavaktól.
Az a jó böjtölő, aki minden rossztól eltávolodik. Ha azt akarod ó keresztény, hogy ezen módra a böjt hasznos legyen, akkor böjtölj testileg, böjtölj lelkileg is és mindig böjtölj.”(Zadoni Tichon)

A nem rég elkezdődőt nagyböjt az imádság, a bűnbánat, az önmegtagadás, és a szolgáló szeretet kivételes időszaka, amelyet a halála és feltámadása felé tartó Jézusra szegezett tekintettel kell megélnünk, ha azt akarjuk, hogy testileg, lelkileg gyümölcsöző legyen a mi és környezetünk számára.

Nincsenek megjegyzések:

Sapientia Szabadegyetem 2024. 04. 11. – Dr. Holló László: TORDAI VALLÁSSZABADSÁG ÉS A KATOLIKUS AUTONÓMIA

.  Leírás A Magyar Országgyűlés a 2018. évi I. törvényében január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította annak emlékére, hogy az 156...