csütörtök, február 14, 2013

Mit mond a kánonjog a pápa lemondásáról?

A kánonjog kimondja, hogy a pápának lehetősége van lemondani, de teljes szabadságot enged azzal kapcsolatban, hogy ezt a döntést a pápa mikor és milyen okból hozza meg.


A pápa a választó bíborosok kollégiumától kapja megbízatását, de küldetése ettől a pillanattól úgy tekintendő, mint amit Isten bízott rá, így a pápa nem tartozik beszámolni senkinek, a bíborosi kollégiumnak sem arról, hogyan tölti be hivatását. Ennek megfelelően a pápa esetleges lemondásával kapcsolatban az egyházjog 332. kánonjának 2. paragrafusa elég tömören és világosan fogalmaz: „ha úgy adódik, hogy a római pápa lemond hivataláról, az érvényességhez szükséges, hogy a lemondás szabadon, annak kijelentése pedig szabályosan történjék, de nem szükséges, hogy bárki is elfogadja”. A rendelkezés teljes szabadságot enged a pápának, hogy eldöntse, mikor és milyen okból mond le székéről.

A folytatás itt olvasható. 

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...