szombat, február 16, 2013

„A lemondás után” – P. Federico Lombardi SJ eheti jegyzete



XVI. Benedek pápa hétfőn tett bejelentése, miszerint lemond péteri szolgálatáról, az egész világot megdöbbentette. Váratlan és szokatlan tett a Vatikánon és az egyházon belül és kívül egyaránt. Mindannyiunkat mélyen érintett a hír, azóta is jelentőségéről, következményeiről elmélkedünk.


De, hogy őszinték legyünk, a döntés nagyobb meghökkenést keltett azokban, akik nem ismerték a pápát, mint akik ismerik és figyelemmel követik tevékenységét. A Szentatya már beszélt erről a lehetőségről akkor, amikor ezt senki sem feltételezte, a „Világ világossága” c. interjúkötetben. Mindig diszkrét és bölcs módon nyilatkozott pápasága jövőbeli feladatairól. Teljesen világos volt, hogy egy rá bízott küldetést folytatott, mintsem hatalmat gyakorolt volna. És valóban nem bizonyult hamisnak az az alázatosság, amellyel pápasága elején megmutatkozott a világ előtt, mint „alázatos munkás az Úr szőlőskertjében”. Mindig bölcsen használta fel fizikai erejét annak érdekében, hogy minél jobban tudja végezni a rá bízott küldetést, amely váratlanul érkezett számára már viszonylag idős korában.

A folytatás itt olvasható. 

Nincsenek megjegyzések:

Nagypéntek elhozta számunkra az üdvösség lehetőségét.

március 29., péntek Jn 18,1-19,42 Tömördi Viktor OFM elmélkedése „Isten Fia volt, de a szenvedésből engedelmességet tanult. Örök üdvösséget ...