péntek, október 12, 2012

Napi gondolatok: "Még ha látszólag a sötétség erői uralkodnak is, a hívők tudják, hogy nem a gonoszé és a halálé az utolsó szó.” (Lk 11, 15-26)


A Katolikus Egyház Katekizmusa szerint a Sátán, nem valami elvont fogalom, hanem személyt jelent, a Sátánt, a Gonoszt jelenti, az angyalt, aki szembeszegül Istennel. "Ördög", a görögben dia-bolosz, az, aki "keresztbe fekszik" Isten terve és a Krisztusban beteljesedett "üdvözítő mű" útjában.
A Sátán, sajnos olykor emberi személyek közvetítésével jut el hozzánk, és meg akar akadályozni bennünket Isten elérésében. Az evangéliumban Jézus a sátáni hatalom ellenlábasaként tünteti fel önmagát.
A mai evangéliumi rész azt tanítja, hogy Jézus erejében legyőzhetjük a Sátánt. Ez az erő nem babonák, praktikák és rítusok útján költözik belénk, hanem akkor, ha követjük és életre váltjuk Jézus tanítását, akkor, ha helyesen használjuk szabadakaratunkat, hisz minden pillanatban dönthetünk jó és rossz között, az Isten és a Sátán között! Ha Istenre figyelünk, Vele vagyunk, felismerjük a csábítást, a rosszat, míg ha a Csábítóra figyelünk, ha életünk, hitünk központjában a tőle való menekülés áll, akkor könnyen eltévedünk. Ahogyan Éva is felismerhette volna a kígyót könnyűszerrel, ha nem feledkezik meg Isten szaváról, ha figyelmével nem fordul el Istentől saját vágyai felé.
Azt azonban tudnunk kell, hogy Sátán legyőzése nem azt jelenti, hogy megszűnik körülöttünk a rossz, vagy, hogy egyszer s mindenkorra megmenekülünk a bukástól, hanem azt, hogy mindig lesz erőnk bűnbánatra, a talpra állásra, azaz hosszú távon eredményesen küzdhetünk a sötétség hatalma ellen, és eljuthatunk az örök életre.
E reményt sugárzó evangéliumi tanítás fényében köszönjük meg Jézusnak, hogy rendelkezésünkre bocsátja rosszat legyőző erejét a szentségekben, a kegyelmi eszközökben, és segít bennünket boldogságunk elérésében. Köszönetünk azonban ne csak szavakból álljon, hanem próbáljunk meg nyomába lépni, az ő útján járni, hogy keresztény életünk Krisztus erejében folyamatos ördögűzéssé váljon, és így valóban eljuthassunk az életre.
+++
„Még ha látszólag a sötétség erői uralkodnak is, a hívők tudják, hogy nem a gonoszé és a halálé az utolsó szó.” Boldog II. János Pál pápa

Nincsenek megjegyzések:

XII. Felsőháromszéki Gyalogos Zarándoklat Csíksomlyóra

 Az idén is meg lesz szervezve a gyalogos zarándoklat Csíksomlyóra.